2020-ieji – EUGENIJOS ŠIMKŪNAITĖS METAI
2020-ieji – EUGENIJOS ŠIMKŪNAITĖS METAI
Paveiksliukas

Rėmėme Eugenijos Šimkūnaitės globotą Vaistažolių rinkimo čempionatą

Skubame pasidalinti gerais įspūdžiais apie habil. dr. Eugenijos Šimkūnaitės praktinę idėjų sklaidą. Savu laiku Ji buvo Neakivaizdinės jaunųjų vaistažolininkų mokyklos iniciatorė ir mokslinė vadovė, gyvai ir įsimintinai jiems perteikdavusi žinias apie augalų savybes. Ši tradicija dabar atgaivinama.

Paskutinę birželio dieną nuostabiame Sirvėtos regioniniame parke (Švenčionių raj.) vyko Vaistažolių rinkimo čempionatas. Jo rėmėju buvo Eugenijos Šimkūnaitės labdaros ir paramos fondas, kurį šiame renginyje atstovavo fondo projektų vadovė Dovilė Mandeikienė.

Šventė prasidėjo senovine Lietuvių liaudies sutartine ir laukų žolynų aukojimu gamtos deivei Žemynai. Palinkėjus sėkmės į greta esančius laukus ir miškus išskubėjo 10 šaunių ir pasipuošusių komandų. Komandų sudėtis labai įvairi: moksleiviai, šeimų nariai, draugų grupės – visi, kas pažįsta vaistinius augalus ir jais domisi.

Buvo skirta užduotis per vieną valandą surasti 20 nurodytų vaistinių augalų. Malonu pažymėti, kad švenčioniškiai juos pažįsta labai gerai – pirmosios komandos su pilnais kvepiančiais krepšiais grįžo jau po pusvalandžio. Kompetentinga komisija kruopščiai įvertino rezultatus ir nustatė prizinių vietų laimėtojus. Jiems mūsų fondo atstovė Dovilė įteikė dovanų ir prizų, šiltai palinkėjo būti sveikiems bei padėti pasveikti kitiems.

Ši šventė sujungė visus besidominčius gamta, augalais, mokančiais juos pažinti ir rinkti. Vis tik svarbiausia, kad visi linksmai, įdomiai ir prasmingai praleido laiką, pasitikrino savo žinias, turėjo progą parungtyniauti ar palaikyti savo komandas. O gamtos namai tam šiltai atvėrė savo duris.

Šermukšnis