Paveiksliukas

Ypatingos česnako gydomosios galios

Valgomasis česnakas – (lot. Allium sativum) – tai vaistinis ir prieskoninis augalas, kuris priklauso amarilinių (Amaryllidaceae) šeimai. Šio augalo gentis – česnakų (Allium), jis kilęs iš Azijos (vidurinės Azijos dalies). Tai nuo seno žinomas augalas. Jis buvo plačiai panaudojamas Graikijoje, Romoje bei senovės Egipte. Šiais laikais šis augalas paplitęs beveik visame pasaulyje, labai plačiai panaudojamas ir tradicinėje medicinoje, ir kulinarijoje, ir kitose srityse.

Valgomasis česnakas yra daugiametis augalas. Jo lapai – plokščios linijinės formos. Tai tiesų stiebą turintis žolinis augalas. Stiebas gali užaugti daugiau nei pusės metro aukščio. Jo žiedai yra smulkūs, sudaro skėtinius žiedynus. Šiuose skėtiniuose žiedynuose susiformuoja pumpurai, kurie nepražysta (tai gana specifinis česnako požymis). Valgomasis česnakas nesuformuoja sėklų, o jo svogūnėlis yra padengtas baltu dangalu ir gali būti sudarytas iš kelių ar net kelių dešimčių skilčių.

Valgomasis česnakas pasižymi ypatingai turtinga chemine sudėtimi. Gydymui naudojami jo svogūnėliai, gali būti panaudojami ir lapai. Česnako skiltelėse yra baltymų, angliavandenių, įvairių naudingų eterinių aliejų, ląstelienos, vandens. Ypač svarbūs ir išskirtiniai yra fitoncidai, pasižymintys antibakterinėmis, antiparazitinėmis, antigrybelinėmis ir antivirusinėmis savybėmis. Šiomis medžiagomis augalas apsisaugo nuo įvairių kenkėjų. Iš česnako išskiriami natūralūs antibiotikai, sudėtyje esantis alicinas pasižymi bakterijas naikinančiu poveikiu. Taip pat česnakuose gausu mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, geležies, magnio, jodo ir kitų), vitaminų (vyrauja B grupė ir vitaminai A, C, D, PP). Sudėtyje galima rasti ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, naudingų sveikatai.

Valgomasis česnakas dėl savo pikantiško skonio labai populiarus kulinarijoje. Taip pat gali būti panaudojamas veterinarijoje, kaip trąša sodininkystėje. Tačiau pačios svarbiausios yra jo gydomosios savybės, žinomos jau nuo senų senovės.

Ne paslaptis, kad česnakai pasižymi tūkstančiu ir viena puikia savybe. Svarbiausios jų – jo antivirusinis, antigrybelinis, antibakterinis ir antiparazitinis poveikiai. Teigiama, kad česnakas padeda apsisaugoti nuo ligų ir greičiau pasveikti, padėti atsikratyti sveikatai žalingų žarnyno parazitų. Atlikta daugybė tokį naudingą poveikį įrodančių tyrimų. Žinomi ir kiti česnako sukeliami poveikiai, pavyzdžiui, jis mažina kraujo spaudimą, plečia kraujagysles, sulėtina širdies ritmą, veikia kraujo krešėjimo savybes (sumažina kraujo krešumą). Vartojant česnaką pagerėja šlapimo išsiskyrimas ir virškinimo funkcija, atsitraukia įvairios infekcinės kilmės ligos.

Dabar česnakas gali būti vartojamas įvairiomis formomis: šviežias, džiovintas ir granuliuotas, gali būti ruošiamos jo košelės ir užpilai, tinktūros, ištraukos, klizmos, inhaliacijos. Šios skirtingos formos vartojamos išoriškai ir į vidų. Bet kurioje vaistinėje ar tokiomis prekėmis prekiaujančioje parduotuvėje nesunkiai galima įsigyti jau paruoštų maisto papildų (pavyzdžiui, kapsulėmis, tabletėmis) – jie ypač populiarūs siekiant stiprinti imunitetą. Išoriškai vartojamas česnakas skatina negyjančių žaizdų gijimą, nes turi regeneruojančių ir įvairių ligų sukėlėjus naikinančių savybių. Iš česnakų gali būti pagaminami įvairūs tepalai, kuriais gydomos nuospaudos ar karpos.

Česnakas rekomenduojamas sergant kraujotakos, virškinimo ir šlapimo sistemos ligomis. Svarbu žinoti, kad į vidų vartoti česnaką ir įvairias jo farmacines formas gydymo tikslais reikėtų tik gydytojui ar vaistininkui leidus, nes jis turi daug biologiškai aktyvių medžiagų, todėl kartais gali padaryti daugiau žalos, nei naudos.

Literatūros šaltiniai:
Majewski M. Allium sativum: facts and myths regarding human health. Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(1):1-8.
Iram GullEmail author, Mariam Saeed, Halima Shaukat, Shahbaz M Aslam, Zahoor Qadir Samra and Amin M Athar. Inhibitory effect of Allium sativum and Zingiber officinale extracts on clinically important drug resistant pathogenic bacteria. Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials201211:8
G. Gibiezaite. Maisto papildų, kurių sudėtyje yra valgomųjų česnakų (Allium sativum l.) miltelių, cheminės sudėties tyrimas taikant efektyviosios skysčių chromatografijos (esc) metodą. Kaunas, 2017.
Singh Papu et al. Medicinal values of Garlic ( Allium sativum L . ) in Human Life : An Overview. 2014.
Nuotrauka iš Naturistaalfonso.com

Šermukšnis