2020-ieji – EUGENIJOS ŠIMKŪNAITĖS METAI
2020-ieji – EUGENIJOS ŠIMKŪNAITĖS METAI
Paveiksliukas

Žolinės renginys, prisimenant habil. dr. Eugeniją Šimkūnaitę (Nuotraukų autorius – Lina Krasauskienė)

Vasaros šventes užbaigia Žolinė – labiausiai visų mėgstama ir švenčiama. Krikščioniškasis pasaulis kartu pamini ir Šv. Mergelę Mariją. Turi Žolinė savų papročių ir tradicijų, atėjusių iš senovės. Po Žolinės prasideda rudeninių vaistažolių rinkimo laikas, nes nunoksta vaisiai, subręsta grūdai ir grūdeliai, augalai sukrauna maisto medžiagas šaknyse ir požeminiuose stiebuose.

Žolinės – pats tinkamiausias laikas prisiminti žymią vaistažolių tyrėją vaistininkę habil. dr. Eugeniją Šimkūnaitę, daug rašiusią ir kalbėjusią apie žoliavimo tradicijas.

Šįmet toks gražus renginys vyko Vilniaus Akropolyje, kur mūsų fondo bičiulė botanikė doc. Živilė Lazdauskaitė pasakojo susirinkusiems visa, ko išmoko per ilgus metus bendraudama su habil. dr. Eugenija Šimkūnaite, daugelio vadinta paskutine tikrąja Lietuvos žiniuone.

Doc. Živilė Lazdauskaitė, išvaikščiojusi Lietuvos laukus ir pievas skersai ir išilgai, gali papasakoti apie kiekvieną augalėlį, kuo jis įdomus, kur auga, kokie jo resursai ir savybės. Tuo domėjosi gausus būrys susirinkusių – dėjosi į galvą, o kai kas žymėjosi bloknotuose, kad ilgai atsimintų. Kai rimti dalykai pabodo, pakeista tema ir pašmaikštauta apie burtus ir ateities spėjimus.

Habil. dr. Eugenija Šimkūnaitė dažnai linksmindavo botanikų ekspedicijų dalyvius savo sukurtomis augalų burtų istorijomis, kurias šįsyk perpasakojo doc. Živilė Lazdauskaitė. Iš pasirinktų augalų dalyviai galėjo sužinoti, kokia ateitis jų laukia versle ar meilėje, darbe, šeimoje, kelionėje ir pan. Visus, be išimties domino, ar išsipildys jų svajonės. Moterims buvo aktualūs dietų ir liekninimosi klausimai. Čia buvo prisiminta nemari Eugenijos Šimkūnaitės sparnuota išmintis: viena „rinkė“ nuo pilvo, trys „rinkės“ ant kaktos. Pačiam valia rinktis.

Renginys buvo labai gyvas ir įdomus, dalyviai sakė lauksią tokių susitikimų ir ateityje.
Eugenijos Šimkūnaitės labdaros ir paramos fondo informacija

(Nuotraukų autorius – Lina Krasauskienė)

Šermukšnis